Tel: (0030) 210 6771540-541-542-543

Diagnosticul Genetic Preimplantare

PGD

Ce este?

Diagnosticul Genetic Preimplantare cunoscut pe plan internațional ca și PGD ((Preimplantation Genetic Diagnosis), este o tehnică modernă care poate fi aplicată în colaborare cu fertilizare in vitro, pentru diagnosticarea bolilor genetice la embrionii în curs de dezvoltare. Prima aplicație clinică de succes la om, a fost efectuată la începutul anilor `90 de către echipa profesorului Handyside din Londra, cu selecția sexului embrionilor pentru a evita boli legate de sex.

Procedură

Mai precis, procesul implică testarea genetică a embrionului înainte de implantare în uter, într-un ciclu FIV. În acest fel, se asigură că numai embrionii a căror examinare va indica că sunt fiziologici, sunt apți pentru transferul embrionar. Astfel, în cazul sarcinii, se asigură faptul că, copilul nu va suferi boala moștenită.

Procesul de preimplantare are loc în laboratorul FIV, în a 3-a zi de fertilizare a embrionului, atunci când este stadiul de 6-8 de celule. În această etapă, sunt eliminate 1 sau 2 celule și echipa geneticienilor detectează astenia a căror părinți sunt purtători. În acest fel, sunt transferați la femeie embrionii sănătoși. În ziua de azi, există 150 de boli care pot fi detectate la preimplantare. În Grecia, unde populația în procent de 6-8% este purtătoare de talasemie, prin intermediul diagnosticului de preimplantare, am reușit să limităm această boală.