Tel: (0030) 210 6771540-541-542-543

Fertilizarea În Vitro (FIV)

IVF---Κάτω-Από-τον-τίτλο

Definiție

Fertilizarea în vitro (FIV) a fost prima tehnică de reproducere asistată (TRA) aplicată și continuă să fie cea mai utilizată.
În cadrul unui ciclu de FIV, ovulele (care de obicei provin din stimularea ovariană controlată prin intermediul preparatelor hormonale) și spermatozoizii se colectează și se amplasează împreună într-un vas pentru a fi efectuată fertilizarea. În cazul în care ovulele sunt fertilizate cu succes în laborator, sunt transferate în uterul femeii. În mod ideal, unul dintre embrionii fertilizați, va fi introdus în uter și se va dezvolta așa cum este prevăzut. Fertilizarea în vitro (FIV) este împărțită în patru etape:

Stimularea ovariană – Monitorizare & producerea ovulației

Șansele de realizare a sarcinii sunt crescute în prezența unui număr mare de ovule mature disponibile pentru inseminare. În mod normal, corpul feminin dezvoltă și eliberează numai un ovul matur pe lună iar dezvoltarea mai multor ovule este posibilă numai după utilizarea exogenă a preparatelor hormonale care provoacă o hiperstimulare ovariană controlată și, prin urmare, dezvoltarea foliculilor multipli. Foliculii sunt cavități umplute cu lichid, în interiorul cărora, ovulele se dezvoltă și se maturizează. Pentru ruperea foliculului (ovulația), maturizarea finală și eliberarea ovulelor, se utilizează de asemenea, preparatele hormonale, în special, prepararea gonadotropina corionică umană.

Pacienta este supusă ecografiei la intervale regulate de timp pentru a se examina numărul și mărimea foliculilor care se dezvoltă. Deoarece foliculii în curs de dezvoltare secretă cantități mărite de estrogen, este necesară de asemenea, examinarea frecventă biochimică pentru urmărirea nivelului de hormoni, cu scopul de a identifica momentul ideal pentru administrarea preparatului hCG, astfel încât, să fie realizată maturizarea finală a ovulelor înainte de colectarea ovulelor.

Colectarea Ovulelor

IVF---Λήψη

Din moment ce stimularea ovariană este completă și foliculii s-au maturizat, va urma colectarea ovulelor dezvoltate. Acest proces, cunoscut sub numele de colectare a ovulelor, este de scurtă durată și se efectuează sub o anestezie generală ușoară. Foliculii maturi sunt detectați prin intermediul ecografiei după care sunt introduși în vagin cu ajutorul unui ac pentru colectarea lichidului cu aspirație lentă. Lichidul se examinează imediat la microscop, astfel încât, să fie confirmată colectarea ovulului. Această procedură se repetă pentru fiecare dintre foliculii maturi ai ambelor ovare. Câte ovule sunt colectate din lichidul folicular, sunt introduse în incubator.

Pentru pregătirea mai bună a mucoasei uterului pentru a găzdui ovulul fertilizat, adesea, este propusă administrarea exogenă a progesteronului- estrogenului și a aspirinei infantile, după colectarea ovulelor.

Fertilizarea Ovulului

Cu aproximativ două ore înainte de colectarea ovulelor, se colectează o probă a lichidului seminal de la partenerul pacientei sau de la donator. Această probă este supusă unui tratament special pentru a fi activată. Ulterior, spermatozoizii sunt amplasați împreună cu ovulele într-un incubator care este reglat la o temperatură adecvată, presiune, etc. A doua zi, ovulele sunt examinate la microscop pentru a se stabili dacă a avut loc fecundarea. În continuare, ovulele fecundate obținute, vor fi ținute pentru o perioadă la laborator, până ce vor fi gata pentru transferul în uter, în aproximativ 72 de ore.

Transferul embrionului

emvriometafora

Transferul embrionilor (transferul embrionilor dezvoltați în laborator) nu este un proces complicat și poate fi realizat fără anestezie. Embrionii sunt amplasați într-un cateter-tub și transferați în uter după 2-6 zile de la colectarea ovulelor. Atunci când transferul embrionilor este efectuat în ziua a 5-a sau a 6-a în urma colectării, embrionii au ajuns în stadiul blastocistelor (120-150 de celule).

Numărul embrionilor transferați, depinde de:

  • Vârsta pacientei
  • Motivul fertilității reduse
  • Probabilul istoric al sarcinilor anterioare
  • Alți factori

Dacă există embrioni în plus care sunt de o calitate excelentă, există posibilitatea de a îndeplini condițiile de conservare în condiții de refrigerare (crioconservare) pentru o viitoare utilizare.

Alte tehnici de fertilizare în vitro

La clinica de fertilizare în vitro pe care o conducem cu responsabilitate de ani de zile, oferim servicii specializate cu privire la:

Întrebări frecvente

Care este rata de succes ale fertilizării în vitro?

După cum știți, pentru abordarea problemei fertilității reduse, știința medicală modernă, a dezvoltat în ultimii 25 de ani, metode terapeutice complexe pentru reproducere asistată.

Tratarea fertilității reduse prin intermediul acestor terapii, duce la procente de sarcină care variază între 35-40% pentru fiecare încercare, în funcție bineînțeles, de tipul problemei, de vârsta pacientei, etc.
Chiar în mod cumulativ, acest procent crește semnificativ ridicându-se la 70-80% după 3 cicluri de tratament, ceea ce înseamnă că, majoritatea cuplurilor care vor recurge la o clinică specială pentru tratarea fertilității reduse, în final, se va întoarce acasă cu un copil.

Dacă nu, luăm în considerare faptul că probabilitatea medie a unui cuplu fertil este în valoare de 15-20% pentru fiecare lună de viață, se înțelege că tehnicile moderne de reproducere asistată, oferă rate de succes remarcabile care sunt foarte apropiate de acelea oferite de natură cuplurilor care nu au nicio problemă de fertilitate.

De câte ori o femeie poate fi supusă tratamentului fertilizării în vitro?

Numărul ciclurilor de terapie la care poate fi supusă, nu este specificat. Sigur este faptul că, în țara noastră, există un nivel înalt de obstetricieni – ginecologi și clinici organizate de tratament al fertilității reduse care oferă servicii medicale excelente la acest nivel.

Dacă există indicii corecte (de ex. ovare care răspund la terapia de stimulare, endometru de bună calitate, etc.), rata de succes, mai ales prin utilizarea tehnicilor noi și a medicamentelor biotehnologice, prezintă o bioactivitate îmbunătățită comparativ cu medicamentele convenționale fabricate din urină care ajunge cumulativ la un procent de 65-70% după 3 cicluri de tratament.

Deoarece au trecut 37 de ani de la nașterea primului copil prin FIV, care sunt cele mai importante evoluții și unde se îndreaptă întâmpinarea din punct de vedere științific al aceste probleme?

Prin definiție, tratamentul fertilității reduse este multifactorial. Astfel, pași importanți au prezentat toate sub-sectoarele, cum ar fi:
În abordarea diagnostică a cuplului, unde aplicarea tehnicii endoscopice a fost generalizată iar investigarea problemelor imunologice este mai adecvată.

În privința aspectelor tehnice cum ar fi îmbunătățirea materialelor de recoltare necesare în laborator, precum și a controlului calității (quality control) a laboratorului embriologic.

În adoptarea unor noi metode practice cum ar fi diagnosticul de pre-implantare, blastocistele, transplantul de citoplasmă, in vitro maturation
În tratamentul medical și în preparatele medicamentoase folosite unde, într-adevăr s-au făcut progrese enorme în evoluția acestora.

Costul tratamentului FIV este acoperit de către asigurări?

În ultimii ani, statul are o vedere pozitivă în problema infertilității, acest fapt ducând la îmbunătățirea accesului cuplurilor cu fertilitate redusă la tehnicile medicale de reproducere asistată. Astfel, majoritatea companiilor de asigurări acoperă în mod adecvat costul tratamentului farmaceutic pentru cicluri limitate de tratament. Pentru mai multe informații, adresați-vă casei dumneavoastră de asigurări sau agentului dumneavoastră de asigurări.