Tel: (0030) 210 6771540-541-542-543

Inseminarea Intrauterina

IVF---Γονιμοποίηση-Ωαρίου

Inseminarea Intrauterina este o metodă artificială de fecundare care este extrem de populară, din două motive. Pe de-o parte, datorită costului scăzut și al procesului său simplu, iar pe de altă parte, deoarece are un succes semnificativ de indicat.

Procesul

Pentru realizarea inseminării, este are loc inserarea unui cateter flexibil în cavitatea endometrială. La capătul liber al cateterului se conectează o seringă care conține cantități de spermă de la 0,3 la 0,5 ml, care este tratată.

De fapt, prin inseminare, spermatozoizii sunt dirijați direct către trompele uterine, ocolind obstrucția colului uterin aflat în calea acestora. În mod fiziologic, în zilele fertile, în colul uterin se formează un mucus care facilitează trecerea spermatozoizilor. Există însă și cazuri patologice în care mucusul are o textură mai vâscoasă. Această densitate a mucusului împiedică spermatozoizii să ajungă în trompele uterine și din acest motiv, inseminarea este foarte importantă și eficace deoarece se poate evita obstacolul colului uterin și prin urmare, a mucusului vâscos.

Sincronizarea

Este important de menționat faptul că, durata de viață a unui ovul după ovulație, variază între 12 și 24 de ore și din acest motiv, inseminarea trebuie efectuată la momentul respectiv. Monitorizarea cu ultrasunete a ovulației, este cea mai bună metodă de examinare pentru a alege momentul oportun.

Când se aplică

Inseminarea nu reprezintă doar o simplă metodă de fecundare, dar poate ajuta în întâmpinarea cazurilor în care fertilitatea redusă se datorează de exemplu sindromului ovarelor polichistice. În plus, inseminarea este extrem de eficientă chiar și în cazurile când fertilitatea redusă este datorată factorilor sexului masculin. Pentru a determina dacă fertilitatea redusă se datorează factorului sexului masculin, va trebui efectuată diagrama spermei care să arate că unul dintre parametrii de mai jos, este afectat:

  • Mobilitatea spermatozoizilor
  • Concentrația spermatozoizilor
  • Morfologia spermatozoizilor

În plus, inseminarea poate fi aplicată în cazul în care femeia prezintă o reacție alergică la sperma bărbatului. Acest lucru se datorează faptului că sperma, în afara spermatozoizilor, conține și diferite proteine la care femeia poate fi alergică. Această formă de alergie se manifestă în organismul femeii după ejaculare, prezentând următoarele simptome:

  • Senzaţie de arsură în vagin
  • Dispareunie (durere ce apare la femeie în timpul raporturilor sexuale)
  • Fiecare dintre simptomele de mai sus pot fi ameliorate prin utilizarea prezervativului, astfel însă, este evitată și sarcina dorită.

Tratarea spermei

Este nevoie ca sperma să fie prelucrată nu numai ca să fie consolidate caracteristicile ei de calitate, dar de asemenea, deoarece astfel devine mai eficientă. De altfel, s-a observat că, în cazurile în care se aplică inseminarea cu materialul seminal neprelucrat, sunt produse contrații ale uterului sau reacții anafilactice. Se remarcă faptul că, în procesul de prelucrare a spermei, înainte de inseminare, are loc eliminarea proteinelor care pot produce alergie și pot obstrucționa fecundarea.

Pregătirea

După cum s-a remarcat, este vorba despre forma de fertilizare artificială care are un nivel ridicat de succes datorită faptului că 60% – 70% ale cuplurilor ating scopul sarcinii după 6 cicluri combinate cu inseminare. Cu toate acestea, pentru a evita orice caz de eșec este esențială histerosalpingografia, un test care confirmă permeabilitatea trompelor uterine. În ceea ce privește succesul inseminării, un rol important îl are și vârsta femeii.

Reacții secundare

O eventuală reacție secundară în inseminare este probabilitatea sarcinii extrauterine. Din acest motiv, terapeutul ar fi bine să fie în măsură pentru a aborda această posibilitate.

Când se recurge la inseminare

Atunci când un cuplu are contacte sexuale libere pentru o perioadă mai mare de 12 luni în vederea sarcinii și dacă a fost verificată permeabilitatea trompelor uterine prin efectuarea salpingografiei și laparoscopia, și dacă diagrama lichidului seminal este aproape la niveluri fiziologice, atunci, inseminarea reprezintă prima abordare pentru realizarea sarcinii.