Tel: (0030) 210 6771540-541-542-543

Infertilitate

Infertilitate se numește incapacitatea de a concepe după un an (sau 6 luni în cazul femeilor în vârstă de 35 de ani), în urma contactelor sexuale fiziologice, libere și tactice. Infertilitate nu este același lucru cu sterilitatea.

Infertilitate & Sterilitatea

Sterilitatea este un termen care se poate folosi în cazurile cuplurilor care nu au absolut nicio posibilitate de a concepe, prin utilizarea oricărui tratament aplicat. Dimpotrivă, termenul ”infertilitate” se poate folosi pentru fiecare cuplu aflat la vârsta reproducerii care, deși aparent este imposibil de a procrea, în realitate, prin intermediul aplicării tratamentelor adecvate, în final au posibilitatea de a obține sarcina dorită.

Datele cifrice

În conformitate cu Organizația Mondială a Sănătății (O.M.S.), 12 -15% a cuplurilor aflate la vârsta reproducerii, întâmpină probleme de infertilitate. În cazul cuplurilor fertile, posibilitatea concepției ajunge la un procent de 20 – 25% pe lună, procent care ajunge la 70% după un an de contacte sexuale tactice, sau la procentul de 85%, după doi ani de încercări continue.

Factorii sarcinii normale

Este sigur faptul că, pentru ca sarcina să fie reușită, este necesară coexistenţa mai multor factori și parametrii favorabili. Fluxul normal al evenimentelor care au duc la sarcină este după cum urmează:
Eliberarea unui ovul fiziologic matur la fiecare ciclu menstrual, din ovar și propulsarea acestuia în oviduct.

Depunerea normală, cantitativă și calitativă a spermei adânc în vagin.
Propulsarea spermei la nivelul tractului genital feminin (col uterin cavitatea uterină fimbria ovarică trompe uterine) în condiții favorabile, până când se întâlnește ovulul în ampula tubară.

Fecundarea ovulului de către spermatozoid și implantarea intrauterină a embrionului în curs de dezvoltare.

Evident este faptul că, orice perturbare la nivelul organelor mai sus menționate, poate cauza o fertilitate redusă.

Fertilitatea feminină și masculină redusă

În acest punct va trebui menționat faptul că, această problemă poate fi întâlnită în mod egal, la ambii parteneri. În procent de 40% motivul este diagnosticat la femeie, în procent de 40%, este diagnosticat la bărbat, iar în procent de 20% este întâlnit la amândoi. Din această cauză, la orice consultație sau tratament aplicat în privința fertilității reduse, participarea efectivă a ambilor parteneri, este esențială.

Cauze

Cauzele fertilității reduse întâlnite la femei

  • Tulburări de ovulație.
  • Disfuncționalități ale trompelor uterine.
  • Disfuncționalități ale colului uterin.
  • Tulburări ale uterului.
  • Endometrioză.

Cauzele infertilitații întâlnite la bărbați

  • Tulburări ale materialului seminal.
  • Factori mecanici: situații care pot obstrucționa transferul materialului seminal în timpul ejaculării – impotență.

Cauzele infertilitatii întâlnite la ambele sexe

  • Combinația cauzelor mai sus numite.
  • Factori imunologici.

Alte cauze

  • Comportament sexual inadecvat.
  • Stres, alcool, folosirea diferitelor substanțe sau medicamente.
  • Afecțiuni genetice.
  • Motiv necunoscut.
  • Atunci când este diagnosticată, este recomandat un tratament adecvat.

Diagnosticare

Investigarea fertilității reduse ce are ca scop diagnosticarea motivului care a dus la imposibilitatea reproducerii, reprezintă un proces care îi privește pe ambii parteneri. În principal, principiile de bază în investigarea cuplului cu infertilitate redusă, sunt următoarele:

Principii de bază în investigarea fertilității reduse

Metoda Scopul
Istoricul Medical Să se investigheze motivele probabile ale fertilității reduse, astfel încât, în continuare, să fie urmate direcții specifice, frecvența contactelor sexuale.
Examinarea Clinică Să se investigheze posibilitatea prezenței anomaliilor anatomice ale sistemului de reproducere sau a altor afecțiuni.
Analize Biochimice Să se investigheze buna funcționalitate sau nu a sistemului de reproducere, precum și prezența posibilității tulburărilor hormonale sau a altor tulburări.
Analize Imagistice Să fie examinate organele genitale interne ale femeii.

În mod analitic, primul pas al metodei de diagnosticare constă în istoricul medical cu privire la ambii parteneri.

Unele dintre principalele elemente care trebuiesc colecționate pentru completarea istoricului medical, sunt de exemplu, afecțiunile prezente sau afecțiunile remitente, intervențiile chirurgicale, stilul de viață, nutriția, riscuri la locul de muncă, utilizarea contraceptivelor, sarcini anterioare, avorturi spontane sau curtaje, boli cu transmitere sexuală, etc.

De exemplu, unele informații utile care pot fi obținute din istoricul medical, precum și evaluarea acestora, sunt enumerate mai jos:

Informații Generale

Elementele Istoricului Evaluarea Elementelor
Întrebări adresate care sunt corelate cu alte subiecte în afara sistemului de reproducere. Probabil există afecțiuni endocrinologice (afecțiuni ale glandei tiroide, etc.), afecțiuni sistematice sau uz de medicamente care împiedică concepția.
Terapia cancerului cu radiații Deteriorarea organelor sistemului de reproducere.
Deteriorarea organelor sistemului de reproducere. Tratament hormonal recent sau anterior, medicamente care împiedică concepția.
Consumul de alcool/ fumatul Utilizarea excesivă poate crea, uneori, o problema de fertilitate.
Istoric Familial Poate indica o predispoziție congenitală pentru infertilitate.
Istoricul cu privire la tratamentul anterior pentru fertilitate redusă. Determină succesul sau insuccesul terapiilor anterioare și, în plus, poate ajuta la diferențierea membrului cu infertilitate a cuplului.

Istoricul Medical Al Femeii

Greutate corporală scăzută, exces de exerciții fizice sau regim alimentar sărac. Posibile tulburări ale ciclului menstrual sau amenoree (indicativ anovulație).
Antecedent de intervenție chirurgicală al cavității pelviene. Posibilă tulburare a trompelor uterine.
Tulburări ale ciclului menstrual. Sindromul polichistic ovarian, endometrioză sau alte situații care inhibă ovulaţia.
Antecedent de sarcini anterioare (cu același partener). Posibilitate de intervenire între timp ale modificărilor patologice și ale tulburărilor sistemului de reproducere.
Istoricul medical al mamei Posibilitatea existenței unei probleme de caracter familial.
Contraceptive Unele dintre metodele contraceptive duc la infertilitate (de ex. spiralul intrauterin produce inflamații și deteriorarea trompelor uterine.

Istoricul Medical Al Barbatului

Ocupația/ Călătoriile Expunerea la anumite substanțe, temperaturi ridicate, produse chimice etc. care duc probabil la producerea insuficientă a spermei, intervenții chirurgicale, varicocel, criptorhidie.
Istoricul comportamentului sexual. Afecțiunile hormonale, erecția insuficientă, etc. pot fi corelate cu infertilitate.

Examinarea Clinica

Examinarea clinică a ambilor parteneri, cu scopul de a investiga afecțiunile sistemice sau endocrine, poate oferi informații esențiale. Ca de exemplu, examinarea regiunii de la nivelul pelvian al femeii, poate duce la descoperirea tulburării cu privire la poziția, forma și mărimea organelor genitale interne, iar diagnosticarea, ca de exemplu a varicocelului sau a criptorhidiei la bărbat, poate reprezenta începutul soluției rezolvării problemei.

Analize Biochimiche

Urmează examinărilor clinice. De obicei, precede unei analize generale de laborator (analiza sângelui, analiza urinei, analiza biochimică a glandei tiroide, etc.), cu scopul descoperirii posibilelor afecțiuni permanente, cum ar fi tulburările glandei tiroide, suprarenale, hipofizei, etc. De exemplu, hipotiroidismul (activitatea redusă a glandei tiroide) poate provoca cicluri anovulatorii.
După analiza generală de laborator, care probabil cuprinde și alte analize, urmează teste mai specializate ale sistemului de reproducere. Mai precis:

Temperatura Corporala

Temperatura de bază a corpului este folosită pentru cercetarea ovulației. La majoritatea femeilor, creșterea temperaturii de la 36,5o C la 37 – 37,2o C, se întâmplă imediat după ovulație. Această temperatură, de fapt, este menținută pe toată perioada a fazei a doua a ciclului menstrual. Creșterea temperaturii se datorează progesteronului care se produce de către corpul luteal în timpul acestei faze.

Urmărirea tehnică a temperaturii este recomandată începând cu prima zi a menstruației, verificând zilnic temperatura corpului prin rect, înainte de secreția matinală. Temperatura se înregistrează zilnic.
Creșterea temperaturii (> 0, 5o C) aproximativ în ziua a 14-a a ciclului menstrual, înseamnă probabil atingerea punctului de ovulație. De obicei, măsurarea temperaturii durează pentru 1-3 cicluri menstruale iar în funcție de aceste rezultate, se identifică faptul dacă femeia are sau nu cicluri de ovulație, precum și dacă actul sexual se face în zilele de ”reproducție”, adică în zilele din jurul ovulației.

Ultima măsurare a hormonului luteinizant (LH) cu ajutorul unui kit de urină, arată ziua exactă a ovulației si tinde de la inlocui masurarea temperaturii corporeal zilnic.

Analiza Spermei

Pentru cercetarea problemelor etiologiei masculine, la început se efectuează analiza spermei cu ajutorul unei diagrame a spermei. Mai exact:

Se efectuează analiză microscopică la cel puțin 2 probe de spermă (la o distanță de 1-2 luni între ele), având ca obiectiv controlul mobilității, a numărului, a mărimii, a formei, precum și a altor parametrii ai spermei.

Biopsia Endometriala

O mică parte a țesutului endometrial este colectat cu 1-3 zile înaintea menstruației, pentru a se depista nivelul satisfăcător al progesteronului al acestui țesut.

Este vorba despre o metodă diagnosticară care de fapt, nu este folosită.

Teste Hormonale

Acestea sunt utilizate pentru calcularea nivelului hormonal și au un rol important în diagnosticul tulburărilor care pot cauza fertilitate redusă, în special în ceea ce privește axa hipotalamo – hipofizo – ovariană.

Măsurările tipice utilizate sunt prezentate în tabelul următor

Determinări Hormonale

Determinare Proces Evaluare
Nivelul LH (hormonul luteinizant) și FSH (hormonul foliculostimulator) Măsurare serică Verificarea insuficienței ovariene, a SOP (sindromul ovarelor polichistice).
Raportul LH/FSH Măsurare serică Sindromul Ovarelor Polichistice (SOP)
Prolactina Măsurare serică Posibil adenom hipofizar.
Estrogen Măsurare serică Indicarea funcției ovariene, controlul creșterii foliculilor.
Progesteron Măsurare serică în a doua fază a ciclului, de obicei în ziua 21. Indicarea ovulației și a fazei luteale normală a ciclului.
h CG (subunitate beta) Măsurare serică și în plus: DHEAS , SHBG (sex hormone binding globulin) Excluderea sarcinii. În plus, creșterea semnificativă a secreției androgenilor, predispune la o fertilitate redusă.

Testul Progesteronului

Această analiză este efectuată pentru a examina amenoreea. Pentru existența menstruației, este necesară cooperarea eficientă a axei hipotalamo – hipofizo – ovariene. În mod specific, este necesară producția adecvată și coordonată precum și secreția de GnRH din hipotalamus, FSH și LH din hipofiza și estrogen, din progesteronul ovarelor. Mai mult decât atât, endometrul uterin trebuie să răspundă fiziologic la variațiile ciclului.

Analize Imagistice

Aceste metode de examinare au ca obiectiv cercetarea posibilelor anomalii de natură anatomică al sistemului genital intern al femeii. În general, acestea sunt descrise în tabelul de mai jos.

Tipurile de analize imagistice

Prin intermediul utilizării tuturor mijloacelor clinice și paraclinice menționate mai sus, diagnosticarea fertilității reduse este facilitată la un grad ridicat (de ex. cicluri anovulatorii la femei și scăderea mobilității spermatozoizilor la bărbați).TerapiaParametrii care afectează terapiaExistă mulți parametrii care afectează fertilitatea unei persoane fără să fie neapărat legate de utilizarea medicamentelor pentru tratamentul fertilității reduse. În primul rând, succesul în ceea ce privește o sarcină sănătoasă, depinde de mulți parametrii, cum ar fi:

  • Vârsta.
  • Cauza problemei fertilității reduse.
  • Calitatea analizelor embriologice (corelare cu numărul de embrioni disponibili).
  • Calitatea analizelor clinice (de ex. tehnica de colectare a ovulelor și transferul embrionilor).
  • Compatibilitatea embrionului cu mama.

Tipul preparatelor farmaceutice care vor fi utilizate pentru terapie (efectul asupra numărului de foliculi, asupra ovulelor recuperate, etc.)
Cu trecerea anilor, pentru îmbunătăţirea şi dezvoltarea în domeniul farmacoterapiei cu privire la preparatele farmaceutice cu efect asupra activității FSH (hormon foliculostimulant) eforturile s-au concentrat asupra controlului variabilelor specifice pentru a crește șansele de realizare a sarcinii, cum ar fi:Eliminarea impurităților proteiceCreșterea semnificativă a stabilității substanței active de la lot la lot
Îmbunătățirea substanțială a activității speciale a preparatului
Îmbunătățirea semnificativă a purității preparatului, și în final
Îmbunătățirea securității acestora.În ceea ce privește terapia fertilității reduse, există două puncte care reprezintă cheia îmbunătățirii stimulării ovariene și, prin urmare, a posibilităților obținerii unei sarcini:Medicația eficientă pentru controlul precis asupra stimulării ovariene.
Capacitatea de personalizare a tratamentului, astfel încât, să corespundă necesităților speciale ale fiecărui pacient.Chiar ultimul punct, este acela care a făcut o mare diferență în ultimii aproximativ douăzeci de ani, și în baza acestuia, se crede că vor avea loc realizări și mai mari în domeniul infertilității reduse. Până la începutul anilor `80, hormonii folosiți ca tratament medicamentos pentru terapia fertilității reduse, se extrăgeau din urina femeilor la menopauză. Mii de cupluri foloseau cu succes hormonii extrași prin această metodă.La începutul anilor `80, s-a descoperit că era posibilă prepararea hormonilor prin intermediul unui proces inovativ cu privire la acidul dezoxiribonucleic recombinat genetic (ADN). Această descoperire, cunoscută fiind ca Tehnologia de recombinare ADN sau Biotehnologia, a acţionat ca un catalizator în concentrarea asupra noilor modalități de preparare a medicamentelor necesare pentru terapia fertilității reduse, oferind astfel o îmbunătățire a eficienței și a eficacității substanței active cu o uniformitate mai ridicată a acesteia a diferitelor loturi, o metodă mai simplă de prelucrare și curățare, precum și o mai mare securitate.
Terapia infertilitatii feminine, semnificativ se distinge în trei stadii care corespund la trei etape consecutive. În multe cazuri, prima etapă poate duce la succes și astfel, următoarele etape să nu fie necesare.IstoricHormonii care sunt controlați de hipotalamus, de către glanda pituitară și de către ovare reglează ciclul de reproducere al femeii. Dacă această axă a controlului nu funcționează corect, ovulația este perturbată sau nu se efectuează. Perturbarea ovulației este caracterizată de anovulaţie (absența completă a ovulației) sau ovulația rară sau / și neregulată. Organizația Mondială a Sănătății (O.M.S.) a adoptat o clasificare a femeilor cu anovulație în baza abordării acestora:Femeile clasificate în categoria I: suferă de o deficiență severă a axului hipotalamus – pituitar. Prezintă amenoree și nu produc cele două ganadotropine necesare: adică hormonul foliculostimulant (FSH) şi hormonul luteinizant (LH).Femeile clasificate în categoria a II-a: prezintă disfuncție a axului hipotalamo – hipofizar înfățișând astfel o serie de tulburări, inclusiv: amenoree, oligomenoree, deficiența fazei luteale etc. Aproximativ 97% dintre femeile cu Anovulație fac parte din această categorie. De asemenea, în această categorie sunt incluse și femeile care suferă de boala ovarului polichistic (BOPC), boală ce este foarte des caracterizată de hirsutism, obezitate, tulburări menstruale, infertilitate și mărirea ovarelor. Această boală se consideră că reflectă secreția excesivă a androgenilor de origine ovariană, care în mod teoretic, reprezintă cea mai frecventă cauză a disfuncției ovariene.Inducerea ovulaţiei are ca obiectiv reabilitarea echilibrului hormonal permițând, acolo unde este posibil, mono – ovulația. Într-un procent de 80%, femeilor cu infertilitate redusă care nu prezintă tulburări anatomice li s-au administrat cu succes preparate pentru fertilitate, având ca obiectiv dezvoltarea foliculilor.Un procent de 80% a sarcinilor clinice dau rezultate din 4 încercări efectuate prin inseminarea intrauterină (IIU). Eforturile suplimentare nu aduc diferență statistică sarcinii.Tratamentul combaterii fertilității reduse la bărbațiÎn ultimii ani există un interes științific medical intens în ceea ce privește fertilitatea redusă masculină. Astfel, gama opțiunilor tratamentelor disponibile în cazurile fertilității reduse masculine, include:

  • Tratament medical
  • Intervenție chirurgicală
  • Tehnica de reproducere asistată (TRA)